Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

3o ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΚΣ-ΕΑΑΚ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΚΣ-ΕΑΑΚ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣΣυνάδελφοι, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι…

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, που μετά από 3 μνημόνια και πληθώρα άλλων αντιλαϊκών μέτρων η κανιβαλική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου συνεχίζεται, με το ΔΝΤ, την ΕΕ, αλλά και το εγχώριο κεφάλαιο «μαέστρους» στην μεγαλύτερη «ληστεία» του αιώνα, με τον αυταρχισμό και την λιτότητα διαρκείας να λεηλατούν τα πάντα. Βυθίζουν τους εργαζόμενους στην πείνα και την εξαθλίωση και πετάνε την νεολαία στην ανεργία, τη μετανάστευση και την υποταγή.
 Η νεολαία σήμερα καλείται να σπουδάσει σε σχολεία χωρίς καθηγητές, εξεταστικά κάτεργα, που θα βάζουν διαχωριστικές γραμμές, στο πανεπιστήμιο της αγοράς και των επιχειρήσεων που θα «κουρεύει» το παρόν και το μέλλον μας, που εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί και θα μας βγάζει στην ανεργία, την ελαστική εργασία και την ανασφάλεια. Πετάνε τα ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας στο τραπέζι του ιδιωτικού κεφαλαίου, ρημάζουν τις σχολές, ξεπουλώντας την φοιτητική μέριμνα ( βλ. σίτιση, στέγαση ) και όλες τις κοινωνικές παροχές δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε χιλιάδες εργαζόμενους και καθηγητές ξεπουλώντας όλο τον δημόσιο πλούτο, στο όνομα της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν. Την ίδια στιγμή που εκβιάζουν το λαό με το δίλλημα, ή εξοντωτικά μέτρα μέχρι το 2050 ή χρεοκοπία, έρχονται να δώσουν απλόχερα τον ιδρώτα των εργαζόμενων στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις…
…Ο λαός όμως έχει ήδη χρεοκοπήσει από τα βάρβαρα μέτρα τους και για όλους εμάς υπάρχει και ο άλλος δρόμος!
Ο δρόμος του αγώνα, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ρήξης και της ανατροπής! Ο δρόμος που δείχνουν οι μεγαλειώδης μάχες που δόθηκαν, από τις πλατείες που εξέφρασαν την οργή του λαού, τις 48ωρες απεργίες που πλημμύρισαν όλες τις πόλεις μέχρι και τους ηρωικούς αγώνες όπως εκείνων της Χαλυβουργίας, του ΜΕΤΡΟ, αλλά και τους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι στην ΜΕΒΓΑΛ. Δεν ξεχνάμε όμως και εκείνες των μαθητών, αλλά και τις φετινές μαζικότατες κινητοποιήσεις-καταλήψεις που είπαν ένα βροντερό όχι στο σχέδιο Αθηνά, στο Υπουργείο και στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, που δήλωσαν ότι δεν θα υποταχθούν στην βαρβαρότητα και το ολοκληρωτισμό του συστήματος, παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας, κόντρα στο μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Ζούμε στην εποχή ενός κοινωνικού πολέμου με τεράστιες αντιφάσεις, διλλήματα ακραίου κανιβαλισμού και τρομοκρατίας. Είναι όμως και η εποχή των μεγάλων απαντήσεων που φέρνει μαζί της στην επιφάνεια, τις απελευθερωτικές και ανατρεπτικές δυνατότητες του μέλλοντος. Απέναντι στον μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας εμείς πρέπει να προτάξουμε τον δικό μας μονόδρομο, των συλλογικών – νικηφόρων αγώνων. Να βροντοφωνάξουμε ότι η κρίση ανήκει στο καπιταλισμό και το μέλλον σε μας, ότι ο τεράστιος πλούτος που παράγουμε είναι δικό μας!
Με τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα ξανά στο προσκήνιο μέσα από συλλογικές διαδικασίες, που θα γίνουν η σπίθα νέων κοινωνικών εξελίξεων με κέντρο τους ίδιους τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους που δεν θα υπακούσουν στο κοινωνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.
Με αυτή την εποχή θέλουμε να αναμετρηθούμε και να ξαναβρεθούμε, για 3η χρονιά στο πολιτικό – πολιτιστικό διήμερο/φεστιβάλ της Μ.ΑΡ.Κ.Σ – Ε.Α.Α.Κ, με τις αναζητήσεις των εργαζόμενων και των φοιτητών που βρήκαμε μπροστά μας. Να βρεθούν οι ριζοσπαστικές θεωρητικές αναζητήσεις – τα ρεύματα του κινήματος – με την νεολαία της αμφισβήτησης και τα πρωτοπόρα κομμάτια του λαού. Με μια διαφορετική πολιτική – πολιτιστική πρόταση έξω από το κέρδος και τον ανταγωνισμό, ανεξάρτητη από «σπόνσορες», κόντρα στο πολιτισμικό μαρασμό που μας επιβάλουν, με συζητήσεις, προβολές, συναυλίες, αθλοπαιδίες…
…με την ελπίδα να ξαναπιάσουμε το νήμα συλλογικών, πολιτικών και ανατρεπτικών αγώνων που απαιτεί η εποχή μας!!!

Πρόγραμμα φεστιβάλ: