Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κι όσο για τις διαγραφές..

Καμία διαγραφή από τις σχολές μας
Καμία έκπτωση στις σπουδές μας

 
Το καλοκαίρι τελειώνει, μαζί με αυτό και η περίοδος χάριτος που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας
σε χιλιάδες φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στο όνομα ενός εξορθολογισμού της
Παιδείας λαμβάνεται η πιο σημαντική απόφαση των τελευταίων χρόνων για εκκαθάριση των σχολών από τους ‘λιμνάζοντες’ φοιτητές. Βαθύτερος σκοπός, η περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του Πανεπιστημίου με την εισαγωγή διδάκτρων. Ξεκάθαρα συνειδητή η επιλογή της χρονικής στιγμής, μετά από την απόλυση διοικητικών υπαλλήλων, συγκρότηση Οργανισμών σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα και λίγο πριν την πρακτική εφαρμογή του νόμου του ν+2, στο πλαίσιο μιας συνολικότερα άδικης προς τον φοιτητή εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Οι δικαιολογίες πολλές, όμως πρακτικά οι χαρακτηριζόμενοι ως ‘αιώνιοι’ φοιτητές δε δικαιούνται πάσο, σίτιση, στέγαση ή συγγράμματα. Μήπως η οικονομική επιβάρυνση που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι επιφέρουν στο κράτος δεν είναι τόσο μεγάλη τελικά;

Στις δικές μας σχολές, υπάρχει και η δικαιολογία του χώρου που καταλαμβάνει μέσα στα εργαστήρια
ένας φοιτητής με αποτέλεσμα κάποιος άλλος να μην έχει θέση εκεί. Αυτό που δε λέει το Υπουργείο, είναι οι λόγοι που οι περισσότεροι από εμάς καθυστερούν τις σπουδές τους. Είναι η πολιτική που η ίδια η Κυβέρνηση ασκεί, που το Υπουργείο ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών, απολύσεις καθηγητών και διοικητικών, μείωση διδακτικών ωρών και συγγραμμάτων.

Αυτός που μας ανάγκασε δηλαδή να γίνουμε ‘αιώνιοι’ είναι αυτός που τώρα λέει πως πρέπει να φύγουμε γιατί περισσεύουμε. Επόμενο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί, αν είναι τυχαίο που πάρθηκε στην παρούσα φάση μια τέτοια απόφαση ταυτόχρονα με τη συζήτηση που γίνεται για τα φοιτητικά δάνεια. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, ή θα σπουδάσουμε με δανεικά για να μπορούμε να τελειώσουμε γρήγορα τις σπουδές μας ή δεν έχουμε δικαίωμα να βρισκόμαστε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εντείνονται ανεξέλεγκτα λοιπόν οι ταξικοί φραγμοί και οικοδομείται ένα εκπαιδευτικό σύστημα για πολύ λίγους, χωρίς προοπτικές για όλους τους. Αρνούμαστε να σπουδάζουμε υπό αυτές τις συνθήκες, να μας διαγράψουν αυτοί που καταστρέφουν την Παιδεία. Δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα μέτωπο δυνάμεων που θέλουν να αγωνιστούν πραγματικά, με μαζικές γενικές συνελεύσεις, με μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους. Σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, πλάι με τους καθηγητές, τους διοικητικούς, και έχοντας δίπλα όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται καθημερινά από την πολιτική της Κυβέρνησης, κόντρα στις προσταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, κόντρα στην όποια αστική νομιμότητα.

Όχι μόνο δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε αμαχητί από το Πανεπιστήμιο επειδή αποφάσισαν άλλοι,
αλλά θα διεκδικήσουμε και όλα εκείνα που θα μας διασφαλίσουν σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια.

Αναγκάστηκαν να κάνουν ένα ξεσκαρτάρισμα, 
αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας βγάλουν ‘σκάρτους’.