Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΤΕΦ την Τετάρτη 15/10

διαγραφές, δίδακτρα, κατάργηση φοιτητικής μέριμνας, κλείσιμο σχολών, εργασιακός μεσαίωνας, ανεργία… και μετά τι;

Σε λίγες γραμμές…

Καθημερινά τόσο εμείς οι ίδιοι όσο κι οι οικογένειες μας βιώνουμε μια επίθεση όλο και πιο βίαιη. Μέσα στο φόντο της κρίσης και στην προσπάθεια αυτή να ξεπεραστεί, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έρχονται να επιβάλλουν τις επιταγές του κεφαλαίου με σκοπό ένα νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Ακούγεται σαν κάτι μακρινό; Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τη νέα φοροεπιδρομή (βλέπε ΕΝΦΙΑ), για τη νέα εργασιακή πραγματικότητα με μισθούς χαρτζιλίκι, εξοντωτικά ωράρια και καμία κοινωνική παροχή. Και αυτά αν κάποιος είναι τυχερός και δεν ανήκει στο 40% των ανέργων! Μέσα σε όλα αυτά η επίθεση δεν θα μπορούσε να μην πλήξει και το Πανεπιστήμιο που αποτελεί σημείο κλειδί για το ίδιο το κεφάλαιο. Διαγραφές που έρχονται να «πετάξουν» έξω από το πανεπιστήμιο τα παιδιά των εργατολαικών οικογενειών και να εγκαθιδρύσουν εντός του πανεπιστημίου έναν επιχειρηματικό παράδεισο. Οργανισμοί και εσωτερικοί κανονισμοί που έρχονται να στρώσουν το έδαφος περαιτέρω για τον θεσμό του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, με ξεπούλημα τομέων-φιλέτων για το κεφάλαιο, αγορά εδρών με διαμόρφωση ερευνητικού και εκπαιδευτικού προγράμματος από τις επιχειρήσεις αλλά και του πειθήνιου-ευέλικτου και προπάντων φθηνού αυριανού εργαζόμενου.
 
…Στα δικά μας

Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(;), η επίθεση γίνεται ακόμα πιο σφοδρή για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους. Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, δίδακτρα και διαγραφές, είναι μερικές πτυχές από το άμεσο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Στο ΤΕΙ Πειραιά, αλλά και συνολικότερα, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις καθηγητών (που έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες λίστες αναμονής στα μαθήματα), κατάργηση ή μείωση φοιτητικών παροχών και μέριμνας (κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων και σημειώσεων και περικοπή της δωρεάν σίτισης και στέγασης), διαγραφές σπουδαστών αλλά και η εισαγωγή διδάκτρων, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, που πάνε να κάνουν ξεκάθαρο το ταξικό πρόσημο της εκπαίδευσης. Δηλαδή, εκπαίδευση για λίγους και προνομιούχους.
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση των απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων, θα οδηγήσει ολόκληρες σχολές (όπως ΕΜΠ και ΕΚΠΑ) σε αδυναμία λειτουργίας, αφού θα υπάρξουν ολόκληρες υπηρεσίες χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν και σαν μοχλός πίεσης για την εφαρμογή του «Σχεδίου Αθηνά 2».

Οι αλλαγές αυτές, επιφέρουν τη φτωχοποίηση και παράλυση της λειτουργίας των ΑΕΙ/ΤΕΙ, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες και υπεράριθμα τμήματα, με πολλά μαθήματα να μην μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης καθηγητών, με εργαζόμενους που παραιτούνται και φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Στόχος είναι να στραφεί ο φοιτητής στα ιδιωτικά ΙΕΚ και σεμινάρια, η δημιουργία ενός απόφοιτου ευέλικτου, φθηνού, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αναπαραστάσεις διεκδικήσεων, με αντίληψη εργαλείου και όχι επιστήμονα.
  

Και ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά;..
 
Η εύκολη αντιμετώπιση όλων αυτών είναι ο αδιέξοδος ατομικός μονόδρομος, καθαρά για την ατομική επιβίωση του καθενός. Εξίσου αδιέξοδη είναι και μια λογική που εναποθέτει την λύση των παραπάνω προβλημάτων, σε αυτόκλητους σωτήρες, σε «πεφωτισμένες» ομάδες που πίσω από το προσωπείο του υπεύθυνου συνδικαλισμού εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα. Οι φοιτητές αναγκάζονται να κατανοήσουν, τη σύνδεση της επίθεσης που δέχονται στα πανεπιστήμια με αυτή που δέχονται οι οικογένειες τους, να απομονώσουν τις λογικές που υποθηκεύουν τις συλλογικές διεκδικήσεις και να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που δολοφονεί (και κυριολεκτικά πλέον). Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η επίθεση είναι να βρεθεί ένας άλλος δρόμος για τον λαό και την νεολαία,  είναι μονόδρομος η ενεργή συμμετοχή και η κλιμάκωση των αγώνων, όλων των κομματιών που πλήττονται και η συνένωση τους σε ένα χείμαρρο ρήξης και ανατροπής.


Όπλο μας, οι μαχητικές και μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Ο φοιτητικός σύλλογος, οφείλει να απαντήσει με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δωρεάν, ελεύθερη μόρφωση, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, σε συντονισμό με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, βαδίζοντας προς την ανατροπή της φασιστικής και εξοντωτικής πολιτικής που θέλουν να μας επιβάλλουν.

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!

Γενική Συνέλευση Τετάρτη 15/10 13:00 
Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου