Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Λίγα λόγια για το ασφαλιστικόΗ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει στα σκαριά και φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό. Ως τίμιος συνεχιστής των υπόλοιπων εκτρωμάτων που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση, το νέο ασφαλιστικό έρχεται να διαλύσει τις συντάξεις, να αυξήσει τις εισφορές, να απαγορεύσει την ασφάλιση στους εργαζόμενους και μη και γενικότερα να σβήσει από το χάρτη την όποια έννοια του «κοινωνικού κράτους» . Οι τομές που επιχειρούνται, εντάσσονται στην ενιαία πολιτική της ΕΕ για συρρίκνωση-ελαχιστοποίηση των κοινωνικών παροχών, με αιχμή τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης (σε συντάξεις, υγεία, πρόνοια), επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών Ταμείων, την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό-αναδιανεμητικό , σε ατομικό και ανταποδοτικό. Προσπαθούν, δηλαδή, να μας πείσουν πως η ασφάλιση είναι ατομική ευθύνη και όχι αυτονόητο κοινωνικό δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα φέρνει :

· «εθνική σύνταξη» στα 384€

· Μειώσεις συντάξεων στους νεοσυνταξειούχους


· Μεγάλη αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους και αγρότες

· Μείωση του εφάπαξ

· Κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων

Το νέο νομοσχέδιο όμως πλήττει και τη νεολαία αφού φέρνει ένα σωρό νέα μέτρα που αφορούν τον κλάδο των μηχανικών όπως τη κατακόρυφη αύξηση των εισφορών των μηχανικών. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως πολλοί μηχανικοί και όχι μόνο, θα μείνουν εκτός κοινωνικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και επαγγελματικής δραστηριότητας. Αυτή η αύξηση των εισφορών ανεξάρτητα από το εισόδημα έχει ως σκοπό να δημιουργεί χρέη και παράλληλα να μειώσει τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μας αφορά διότι Τα παραπάνω ολοκληρώνουν την εικόνα του “εργασιακού μεσαίωνα” που θα αντιμετωπίσει η νεολαία στο άμεσο μέλλον. Στην ουσία, προκειμένου η νεολαία να επιβιώσει θα αναγκαστεί να δουλεύει για το υπόλοιπο της ζωής της, κάτω από τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις, με ασφάλιση που θα καθορίζεται από τις εκάστοτε εργασιακές συνθήκες και χωρίς καμία προοπτική για άμεση συνταξιοδότηση. Η μάχη ενάντια στο νέο ν/σ για το ασφαλιστικό, είναι πρωτίστως μάχη της νεολαίας, εργαζόμενης και άνεργης, σπουδάζουσας ή μη, διότι αφορά την ίδια της την επιβίωση.

Καλούμαστε να μπλοκάρουμε τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, που ολοκληρώνεται μπροστά μας και διαμορφώνει την ζωή μας, διεκδικώντας την ανατροπή του νέου ν/σ και επιβάλλοντας μαχητικά, πλήρη –δημόσια –δωρεάν ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους για τους εργαζομένους, συλλογικές εργασιακές συμβάσεις, μείωση ωρών εργασίας και αύξηση του βασικού μισθού. Να μην ζήσουμε σαν δούλοι!